Predstavitev koncepta štabne vaje #SIQUAKE2020

Uprava RS za zaščito in reševanje v okviru projekta #SIQUAKE2020 v mesecu februarju 2020 organizira štabno vajo TTX na temo potresa v osrednji Sloveniji. V skladu s predvidenim scenarijem vaje in dejansko oceno tveganja za potres, bi potencialen potres z intenziteto VII – VIII EMS ter žariščem v osrednjem delu Slovenije prizadel kar 32 občin. Njegovim posledicam bi bilo izpostavljenih približno 600.000 ljudi, od tega bi jih več kot 60.000 ostalo brez strehe nad glavo. Porušenih bi bilo več kot 100 stavb, več kot 5.000 bi jih bilo potrebnih temeljite prenove, prav tako pa bi bili prizadeti številni objekti prometne, telekomunikacijske in energetske infrastrukture.

Hude posledice na vseh področjih v primeru takšnega potresa bi terjale izvajanje ukrepov zaščite, reševanja in pomoči s strani sil in sredstev na vseh ravneh. Njihov odziv bi moral biti koordiniran in skladen z Državnim načrtom zaščite in reševanja ob potresu (verzija 3.0), zato bo preigran na štabni vaji TTX.

Z namenom boljše pripravljenosti na štabno vajo in sam potres v osrednji Sloveniji Uprava RS za zaščito in reševanje v sredo, 18. decembra 2019, med 9. in 12. uro v Izobraževalnem centru za zaščito in reševanje ICZR Ig, organizira predstavitev koncepta štabne vaje TTX. Na predstavitev koncepta štabne vaje so vabljeni predstavniki organizacij in občin, ki bi bile vključene v odziv v primeru potresa v osrednji Sloveniji in bodo kot vadbenci vključeni tudi v samo štabno vajo TTX februarja 2020.

siquake-dogodki-slika-v3